Vanaf volgende week mogen we - onder bepaalde voorwaarden - terug naar het werk. Maar elke werkgever wil vermijden dat een zieke werknemer het virus op de werkvloer introduceert en daar verder verspreidt.
Veel bedrijven gebruiken daarom koortssymptomen als parameter om te bepalen of iemand het bedrijfsgebouw al dan niet kan betreden.
Om die symptomen te detecteren biedt beveiligingsorganisatie G4S daarom als eerste Belgische beveiligingsbedrijf gesofisticeerde detectietools aan waarmee de lichaamstemperatuur per persoon gescreend kan worden, aan de ingang van het bedrijfsgebouw.
De boodschap die virologen geven is duidelijk: ook na de "lockdown" moeten we voorzichtig blijven om de verspreiding van het coronavirus in te perken.
Dat betekent ook dat we plaatsen waar grote groepen mensen samenkomen het best nog zo veel mogelijk vermijden.
Al is dat in een werkomgeving niet altijd gemakkelijk. Veel grote bedrijven vormen daardoor potentiële "broeihaarden" waar het virus zich gemakkelijk verspreidt.
Om de gezondheid van de medewerkers te kunnen veiligstellen, gaan bedrijven best preventief te werk. Zo roepen de meeste bedrijven hun medewerkers op om thuis te blijven indien ze zich ziek of koortsig voelen. Maar die symptomen worden niet altijd tijdig opgemerkt of ontkent.
Steeds meer bedrijven lijken daarom geïnteresseerd in gesofisticeerde tools die een individuele koortsdetectie aan de ingang van hun gebouw mogelijk maken, waarmee ze een te hoge lichaamstemperatuur bij hun bezoekers en medewerkers kunnen vaststellen.
Om aan deze beveiligingsvraag tegemoet te komen, rolde beveiligingsbedrijf G4S een systeem uit dat bedrijven kunnen implementeren.
"De opdracht en het doel van ons bedrijf bestaat eruit de veiligheid van mensen zo goed mogelijk te garanderen. We zagen het dan ook als deel van onze verantwoordelijkheid om mensen te kunnen beschermen tegen het coronavirus.
Hoge lichaamstemperaturen detecteren voor ze het gebouw betreden, zijn een manier waardoor wij in deze crisis kunnen helpen. Medewerkers of bezoekers met koorts kunnen zo aangesproken worden en na overleg naar huis worden gestuurd, voor het virus de kans heeft gekregen zich binnen een gebouw te verspreiden.
Uiteraard is deze methode niet sluitend, maar het geeft een goede indicatie en draagt in ieder geval bij tot de inperking van de risico's", Yannick De Smet, Strategic Solutions Manager G4S.
Thermische camera's en analyses
De koortsmeting gebeurt met behulp van thermische camera's en geavanceerde analyses om de temperatuur van de personen in een bepaald gebied te registreren.
Beveiligingsbedrijf G4S is één van de eerste Belgische organisaties die de technologie aan Belgische bedrijven aanbiedt op verschillende manieren.
Bedrijven kunnen zowel kiezen voor handmatige als (half)automatische toepassingen. Wanneer een te hoge temperatuur wordt gemeten, gaat een alarm af en kan een bewakingsagent actie ondernemen om een potentiële drager van het virus medisch te laten opvangen en hem de toegang tot het gebouw te ontzeggen.
Daarbij benadrukt het bedrijf dat het belangrijk is dat ook het betrokken bewakingspersoneel in veilige omstandigheden kan werken en voldoende afstand van andere mensen kan bewaren.
"Onze voorkeur gaat uit naar geijkte thermische camera's, die vanop een afstand van 3 tot 5 meter koorts kunnen detecteren. Maar daarnaast is het ook uiterst belangrijk dat bedrijven een procedure hebben vastgelegd indien er een alarm afgaat.
Zo moet de persoon met koorts medisch opgevangen worden en het betrokken G4S personeel in alle veiligheid de interventie kunnen uitvoeren, zonder zelf een drager en dus ook verspreider van het virus te worden", Yannick De Smet, Strategic Solutions Manager G4S.
G4S organiseerde vorige week nog een online webinar om de koortsdetectiesystemen te demonstreren en trok daarmee de aandacht van 84 Belgische bedrijven. Meer dan 25 bedrijven vroegen ondertussen voor een offerte. Geïnteresseerden kunnen de webinar ook online herbekijken.'